background image

 © 2002 - 2019


Home Weblog Strips Illustraties Reclame Bio Links Contact

Al vanaf zijn 9de jaar, toen Gerard een Asterix-album in handen kreeg, wist hij dat hij striptekenaar wilde worden.

Na zijn schooltijd en wat losse baantjes ging hij in de toen nog verplichte militaire dienst waar hij een getekend dagboek bijhield.

Met dat boek en wat nieuwe strippagina's solliciteerde hij bij het stripblad Eppo.

In 1981 kreeg hij de kans om voor Eppo de puzzelpagina te illustreren.

Even leek dit het hoogtepunt van zijn carriere te blijven, totdat hij zich in 1982 aansloot bij stripstudio Studio Arnhem hetgeen resulteerde in Ernst Vrolijk op tekst van Hanco Kolk en de Vloek van Bangebroek voor Robbedoes (1984 / 1985).

In 1985 / 1986 maakte hij met Jan van Die (tekstschrijver) Kanaal 13 voor Eppo Wordt Vervolgd. Ook in die tijd begon hij in Donald Duck de moppentrommel te illustreren.

Van de stripreeks Oktoknopie in jeugdtijdschrift Taptoe (vanaf 1985) verschenen zes stripalbums.

Voor deel 1 kreeg Gerard de Stripschappenning (jeugdalbum van het jaar 2000). De strip werd na 24 jaar stopgezet in Taptoe maar oude afleveringen verschijnen sindsdien in Nickelodeon Magazine en in het Spaanse National Geographic Kids. Sinds 2011 heeft Oktoknopie zijn eigen kamer in het Stripmuseum in Groningen.

In de periode van 1990 tot 1994 tekende Gerard de avonturenserie het Felix Flux museum waarvan drie 44-pagina verhalen liepen in het Sjors en Sjimmie stripblad (tekst samen met Kees de Boer).

In 2002 werd deze serie in album uitgegeven bij uitgeverij Silvester.

Toen deze serie in Sjors en Sjimmie Stripblad werd stopgezet ging Gerard naar het Suske en Wiske weekblad om daar 4 pagina verhaaltjes van Dik van Dieren en zo te gaan maken.

Hiervan verscheen in 2003 een stripalbum de eerste 11 zaken en in 2012 was er een herdruk van deel 1 en ook deel 2 werd uitgegeven.

Voor het eerste album kreeg Gerard de Stripschappenning (jeugdalbum van het jaar 2004).

Begin 1996 start in de Tros Kompas de familiestrip Gemengd Dubbel op scenario van Jan van Die.

Zijn langstlopende strip is het autobiografische Gleevers Dagboek dat vanaf 1980 verscheen in Striprofiel en Stripschrift en later ook in Stripnieuws en Eppo.

Voor het album wat daarvan in 1996 verscheen ontving Gerard de Stripschappenning (album van het jaar 1997) en in 2012 kwam deel 2 uit als Stripboekgeschenk.

Vanaf juli 2001 verschijnt de gagstrip Suus & Sas in het meisjesstripblad Tina. Van de serie verschenen vele stripalbums en zelfs een geschreven boek in de Tinatopperreeks.

Naast de genoemde series publiceerde Gerard de laatste jaren nog vele series waarvan de meeste maar kort. Enkele daarvan zijn Pim, Pam en Pluis, Dré & Gré, Ria & Rinus (deze laatste twee op scenario van Paty Klein), Ben Benieuwd en de Yeti’s. Ook de Vloek van Bangebroek werd weer even nieuw leven ingeblazen.

Al zijn strips worden ingekleurd door zijn partner Wilma Leenders.

Samen hebben ze drie kinderen, dochters Lonneke en Kelly en zoon Daan.

Terug

Bio Wilma Leenders

Volgend item

Biografie Gerard Leever

Gerard Leever PrijzenGerard PrijzenGerard Bio