background image

 © 2002 - 2018


Home Weblog Strips Illustraties Reclame Bio Links Contact

Volgend item

Terug

In het najaar van 1984 bracht Gerda de Visser van Malmberg b.v. een bezoek aan Studio Arnhem (dit striptekenaars - collectief bestond naast Gerard uit Hanco Kolk, Ben Jansen, Aloys Oosterwijk, Rene Meulenbroek en Evert Geradts) op zoek naar nieuwe strips voor de Taptoe, het jeugdblad dat via scholen verspreid wordt.

Met name de komische stijl van Gerard en Hanco Kolk leek haar geschikt.

Gerards strip Samuel Goldstein (gemaakt voor het filmnummer van de Eppo) viel in de smaak, ook vanwege de kleuren van Wilma Leenders.

Daarom werd Gerard gekozen om de kleurenstrip op de achterkant van Taptoe voor zijn rekening te nemen.

Hij verzon in eerste instantie een strip zich afspelend op een planeet met allerlei vreemde figuren.

Een daarvan was een inktvisachtig creatuur die met al zijn armen en een gereedschapskist de handige van het stel was.

Stripreeksen OttoRaaf

Gerard liet dit idee varen toen hij zag dat de strip die tot dan op de achterkant van Taptoe stond zich op de maan afspeelde.

Tijdens een boswandeling met Wilma Leenders en hun hondje Dopie ontstond Oktoknopie in zijn huidige vorm, de wenspop van Jopie.

Groot voordeel van deze opzet was ook het feit dat de strip zich overal en in alle tijden kon afspelen waardoor Gerard dat kon tekenen waar hij op dat moment zin in had (dinosauriers, piraten, enz.).

Wilma Leenders zou Oktoknopie zijn karakteristieke stippen nog geven en daarna startte de strip in 1985 en werd al gauw een groot succes binnen het blad.

Toch zou het nog 15 jaar duren voordat het eerste album bij Malmberg b.v. uit kwam.

Voor het eerste album kreeg Gerard de stripschapspenning voor het Beste jeugdalbum van 2001.


Daarna zouden er nog 5 albums volgen bij uitgeverij Silvester.

In 2009 na 24 jaar stopt Taptoe met de strip vanwege een totale restyling van het blad. Gerard moet dus noodgedwongen stoppen met de figuur, maar Oktoknopie zou toch nog voortbestaan.

In 2010 verschijnt het laatste album ter ere van het 25-jarig bestaan en vanaf dat jaar beleeft Oktoknopie onder de naam Oktavio zijn avonturen in het Spaanse National Geographic Kids van uitgeverij Panini. Dit zijn oude avonturen die eerder in Taptoe stonden. Ook het Nederlandse Nickelodeon magazine begint eind 2010 met het herplaatsen van Oktoknopie.

Een jaar later krijgt de stripinktvis zijn eigen kamer in het Stripmuseum in Groningen.

Oktoknopie blijft voor veel mensen jeugdsentiment maar wordt dus ook nog gelezen en gezien door een nieuwe generatie.Oktoknopie Strips