background image

 © 2002 - 2019


Home Weblog Strips Illustraties Reclame Bio Links Contact

Volgend item

Terug

In het najaar van 1984 bracht Gerda de Visser van Malmberg b.v. een bezoek aan Studio Arnhem (dit striptekenaars - collectief bestond naast Gerard uit Hanco Kolk, Ben Jansen, Aloys Oosterwijk, Rene Meulenbroek en Evert Geradts) op zoek naar nieuwe strips voor de Taptoe, het jeugdblad dat via scholen verspreid wordt.

Met name de komische stijl van Gerard en Hanco Kolk leek haar geschikt.

Gerards strip Samuel Goldstein (gemaakt voor het filmnummer van de Eppo) viel in de smaak, ook vanwege de kleuren van Wilma Leenders.

Daarom werd Gerard gekozen om de kleurenstrip op de achterkant van Taptoe voor zijn rekening te nemen.


Stripreeksen OttoRaaf

Gerard liet dit idee varen toen hij zag dat de strip die tot dan op de achterkant van Taptoe stond zich op de maan afspeelde.

Tijdens een boswandeling met Wilma Leenders en hun hondje Dopie ontstond Oktoknopie in zijn huidige vorm, de wenspop van Jopie.

Groot voordeel van deze opzet was ook het feit dat de strip zich overal en in alle tijden kon afspelen waardoor Gerard dat kon tekenen waar hij op dat moment zin in had (dinosauriers, piraten, enz.).

Wilma Leenders zou Oktoknopie zijn karakteristieke stippen nog geven en daarna startte de strip in 1985 en werd al gauw een groot succes binnen het blad.


Oktoknopie Strips

Hij verzon in eerste instantie een strip zich afspelend op een planeet met allerlei vreemde figuren.

Een daarvan was een inktvisachtig creatuur die met al zijn armen en een gereedschapskist de handige van het stel was.

Toch zou het nog 15 jaar duren voordat het eerste stripalbum bij Malmberg uitkwam. Dat eerste album won de Stripschappenning voor het beste jeugdalbum van 2001.

De daarop volgende albums kwamen uit bij uitgeverij Silvester.

In 2009 na 24 jaar stopte Taptoe met de strip vanwege een totale restyling van het blad. Gerard moest dus noodgedwongen stoppen met de figuur.

In 2010 verscheen toch nog het 6e album ter ere van het 25-jarig bestaan. Vanaf dat jaar beleefde Oktoknopie zijn avonturen in het Nickelodeon-magazien en onder de naam Oktavio in het Spaanse National Geographic Kids van uitgeverij Panini. In beide gevallen ging het hier om herplaatsingen van oude strips.

Helaas zijn ook deze publicaties inmiddels gestopt.

In 2011 kreeg Oktoknopie zijn eigen kamer in het Stripmuseum in Groningen en in 2016 verscheen nog een album bij uitgeverij Silvester, met daarin opnieuw ingekleurde strips uit de beginperiode van Oktoknopie.