background image

 © 2002 - 2019


Home Weblog Strips Illustraties Reclame Bio Links Contact Stripreeksen Bangebroek

Volgend item

Terug

In 2000 tekende Gerard Gemengd Dubbel, Oktoknopie en Dik van Dieren en Zo.

Uitgeverij Malmberg zou geen tweede Oktoknopie album uitbrengen en ook de andere twee strips gaven weinig perspectief meer voor nieuwe bundelingen.

De hoogste tijd voor iets nieuws! Gerard  benaderde de Gelderlander en na een bezoek van een redakteur van de krant maakte hij een opzet voor de Familie van Gelder, waarvan de samenstelling erg leek op het eigen gezin van Gerard inclusief tweeling.

De strip werd afgewezen en Gerard werkte de strip om tot Zus & Zo en stuurde een pagina ervan naar meisjesstripblad Tina, tegen wiens toenmalige hoofdredactrice Kitty Smit hij in 1990 al voorspelde dat hij ooit, als zijn eigen dochters de Tina leeftijd zouden bereiken, langs zou komen met een idee voor een strip over een tweeling.


De pagina werd, hoewel qua tekenstijl (net als Dik van Dieren en Zo geinkt met een pennetje) zeer afwijkend van de andere Tina-strips, zeer enthousiast ontvangen door hoofdredactrice Ingrid Kluvers.

Na de tekenstijl te hebben aangepast startte de strip in juli 2001 en al snel werd Suus & Sas (zoals de strip ging heten) één van de gezichtsbepalende strip in het blad.

Vanaf begin 2003 staat Suus & Sas zelfs op de achterkant van de Tina en vanaf 2006 elke week. Daarnaast verschijnen in het blad regelmatig korte ( 4-pagina ) verhalen en ook heeft Sas haar eigen dagboekpagina ‘Lief Sasboek’.

Het succes van het duo wordt onderstreept door de stripalbums ( het album Zzzeur Meyer won de Stripschappenning als beste jeugdalbum ) en specials die zijn verschenen of nog zullen verschijnen. Er is in de Tinatopper-reeks zelfs een leesboek van Suus & Sas verschenen geschreven door Nicole Soontje.SuuSas Strips