background image

 © 2002 - 2019


Home Weblog Strips Illustraties Reclame Bio Links Contact In deze workshop geeft Gerard uitleg hoe een Oktoknopie  pagina tot stand komt

Fase 1:

Bijna altijd heb ik een opschrijfboekje bij me waarin ik op de verloren momenten ideetjes opschrijf. Ik schrijf wat steekwoorden op, maak kleine tekeningetjes en als me een dialoogje invalt zet ik die er ook al bij. Later zie ik dan wel of het idee bruikbaar is en het komt ook voor dat ik bij het nalezen op weer een ander idee kom.

Fase 2:

Thuis deel ik het idee in plaatjes in en die schets ik dan klein op voordat ik het heuse scenario ga maken.

Fase 3:

Daar teken ik de strip al in snelle schetsen met potlood op een A4 formaat. De loop van het verhaal krijgt daar vorm, meestal ook al in de keuzes wat voor plaatjes ik gebruik  (b.v. overzichtsplaatje totaal, halftotaal of close up). Daarna schrijf ik de dialogen in.

Fase 4:

Ik trek kaders met potlood en teken de figuren snel en licht op het vulpotlood (0.5mm) drukkend op een steviger stuk papier. Als duidelijk is hoe de figuren geplaatst worden letter ik de dialogen met een Rotring-pen. Mochten de figuren toch gaan knellen met de tekst, kan ik altijd nog iets schuiven tijdens het verder schetsen. Langzaam krijgen de tekeningen steeds meer vorm en detail en druk ik steeds wat harder op m'n potlood tot ik de figuren en decor uiteindelijk op papier heb staan.

Fase 6:

De strip is af in zwart wit en wordt door Wilma ingescand en daarbij gelijk verkleind tot het formaat waarop de pagina zal worden afgedrukt. Wilma kleurt in met Photoshop. De figuren hebben vaste kleuren. Als de strip is ingekleurd stuurt Wilma hem door naar de Taptoe-redaktie.

Fase 7:

En zo komt hij dan in de Taptoe die jij op school krijgt!

WS1 Strips

Fase 5:

Dan inkt ik de strip met een Winsor & Newton-penseel (serie 7 nr 1). Met een penseel krijg je een levendige lijn met dikteverschil. Figuren op de voorgrond inkt ik steviger dan de figuren verder weg en de decors. Vaak gebruik ik voor dingen of figuren ver weg ook een dunne Rotring. Foutjes werk ik weg met Talens witte inkt waar je goed overheen kunt tekenen.

Door naar TEKENLES

Terug naar WORKSHOP

Workshops WS2